Wat doen wij?

Hoe zit de organisatie in elkaar

 

 

 

 

Dé allerleukste club van Den Haag!

Organisatie

Zeekadetten
Baksgewijs Zeekadetkorps Vlaardingen

Baksgewijs Zeekadetkorps

De zeekadet kent verschillende opleidingen tot zeekadet. Je begint als Junior kadet. Als je 11 jaar bent wordt je aspirant zeekadet. Daarna zijn er Derde Klas, Tweede Klas en Eerste Klas.

Onderofficier

Als je onderofficier bent, krijg je de leiding over een kleine groep zeekadetten. Je begint als Kwartiermeester. Dan volgen er Bootsman, Schipper en Opper-Schipper.

Kwartiermeester

Kwartiermeester

Officier

Als officier maak je deel uit van de leiding. Elke officier heeft zijn eigen dienstvak. Je begint als Zeekadetofficier der Derde Klasse. Dan volgen er Tweede Klasse, Tweede Klasse-oudste categorie en als laatste Eerste Klasse. Deze laatste rang is voor de Commandant van het korps.

Zeekadet Officier Eerste Klasse

Zeekadet Officier Eerste Klasse

Bestuur

Het korps wordt geleid door een bestuur. Dit bestaat uit een voorzitter, secretaris, penningmeester en enkele bestuursleden. De meeste bestuursleden zijn zelf ook zeekadet geweest.

Voorzittershamer Zeekadetkorps Vlaardingen

Voorzittershamer Zeekadetkorps

Opleidingen

Als kadet leer je veel. Alles over de scheepvaart, zeilen, navigeren, techniek enzovoort. Hiervoor gebruiken wij een “Monsterboekje”. In dit boekje staan allemaal taken die je als kadet moet uitvoeren om een stapje hoger te komen.

Junior Kadet

Junior kadet

Je kunt al zeekadet worden vanaf 9 jaar. Je bent dan Junior kadet en maakt kennis met alles aan boord, en over het Zeekadetkorps. Je leert de weg vinden aan boord van de Enterprise, handige knopen om te kunnen gebruiken aan dek en natuurlijk lekker varen met al onze boten. Allemaal leuke dingen die je gaat doen als Junior.

Aspirant Zeekadet

Aspirant Zeekadet

De Aspirant Zeekadet volgt een instructietijd van 3 tot 6 maanden. De taken die vermeld staan in het monsterboekje dienen met goed gevolg te zijn doorlopen. Bij goed gevolg wordt de Aspirant Zeekadet geïnstalleerd als Zeekadet der Derde Klasse. Een Aspirant Zeekadet heeft nog geen strepen.

Zeekadet Derde Klas

Zeekadet der Derde Klasse

De opleiding tot Zeekadet der Tweede Klasse bevat taken uit het Monsterboekje maar ook de Algemene Opleiding Sloepgast 2. Heeft de kadet al deze taken met goed gevolg afgelegd dan wordt de kadet bevordert tot Zeekadet der Tweede Klasse. Een Zeekadet der Tweede Klasse wordt herkent door een dunne gele streep op de epaulet of mouw van het uniform.

Zeekadet Tweede Klas

Zeekadet der Tweede Klasse

De opleiding tot Zeekadet der Tweede Klasse bevat taken uit het Monsterboekje. Daarnaast kan de zeekadet een dienstvak opleiding kiezen. Voor dit dienstvak zijn aparte brevetopleidingen die met een takenboek worden doorlopen. Heeft de kadet al deze taken met goed gevolg afgelegd dan wordt de kadet bevordert tot Zeekadet der Eerste Klasse. Een Zeekadet der Eerste Klasse wordt herkent door een dikke gele streep op de epaulet of mouw van het uniform.

Zeekadet Eerste Klas

Zeekadet der Eerste Klasse

De opleiding tot Zeekadet der Eerste Klasse bevat taken uit het Monsterboekje. Daarnaast kan de zeekadet een dienstvak opleiding kiezen. Voor dit dienstvak zijn aparte brevetopleidingen die met een takenboek worden doorlopen. Heeft de kadet al deze taken met goed gevolg afgelegd dan wordt de kadet geïnstalleerd als Kwartiermeester. Een Kwartiermeester wordt herkent door twee dikke gele strepen op de epaulet of mouw van het uniform.

Geschiedenis

Het zeekadetkorps Den Haag is in 1953 opgericht en is het zevende  Zeekadetkorps in Nederland. De geschiedenis van het korps is te vinden op een speciale website:

Dienstvakken

Nautische Dienst

In dit dienstvak zitten Matrozen. Je begint met het behalen van Sloepgast 2, daarna Sloepgast 1 en dan Meestersloepgast. Deze opleiding heeft als doel de zeekadet goed laten functioneren als bemanningslid aan boord van het korpsschip, een zeil- en/of motorboot. De Nautische dienst is verantwoordelijk voor alles wat er aan dek gebeurt. De kadetten van dit dienstvak hebben allemaal een vaste rol als er met de Enterprise wordt gevaren. 

Sloepgast 2

Sloepgast 1

Meestersloepgast

Technische Dienst

De Technische Dienst heeft de verantwoording over alle tech schee apparatuur aan boord. De machinekamer is de belangrijkste maar lang niet de enige. Denk aan buitenboord motoren, de motor van de Oyevaer en de apparatuur op de brug. Tijdens het varen met de Enterprise zijn de machinisten in de machinekamer om alles nauwlettend in de gaten te houden.

Machinist 2e klas Machinist 1e klas
Logistieke Dienst

Dit dienstvak klinkt misschien wat vreemd maar is wel (volgens velen) het belangrijkste aan boord. De kadetten van dit dienstvak zorgen ervoor dat de magen van de bemanning gevuld worden. De werkzaamheden zijn in de kombuis en in de toko (het winkeltje aan boord).

Hofmeester 2 Hofmeester 1

Uniform

Werkpak

De kleding die we op ‘normale’ korpsdagen dragen noemen we het werkpak. Het werkpak bestaat uit een blauwe werkbroek en werkhemd en een ‘witje’. Als het wat kouder is kun je hier ook nog een donkerblauwe commandotrui en/of een donkerblauw fleecevest bij dragen. Onder het werkpak dragen we zwarte werkschoenen. Als hoofddeksel dragen wij de Assam II cap.
Naast dat we er door deze kleding allemaal hetzelfde uit zien is het ook erg handig, zo wordt je eigen kleding niet vies tijdens het werk dat je verricht! Bovendien zit het werkpak makkelijk, waardoor je zonder problemen mee kunt doen aan alle activiteiten.

Uniform

Soms hebben we een bijzondere gelegenheid, bijvoorbeeld de start van het landelijke zomerkamp, de bevorderingen tijdens de ouderavond of helpen we bij de Dodenherdenking. Tijdens deze belangrijke bijeenkomsten dragen we natuurlijk niet onze normale kleren, maar dragen we ons nette pak, het uniform.

A tot Z

De belangrijkste informatie hebben wij gebundeld in een bestand A t/m Z. Gerubriceerd vind u in dit document alle nuttige informatie over ons korps.

Steun ons

Projecten

Wij onderhouden alles zelf en kunnen daarom ook veel steun gebruiken. Projectgewijs wordt alles in goede banen geleid. Zo hebben wij onze stuurhut zelf gebouwd en ingerichte. In 2019 staat een renovatie van de wasplaats als project.

Vriend van

U kunt ons ook financieel steunen. U wordt dan “Vriend van de Enterprise”, ontvangt hiervoor onze nieuwsflits waarin wij u op de hoogte houden van de ontwikkelingen. U wordt ook tweemaal per jaar uitgenodigd om mee te varen of aan boord te komen bij een speciale gelegenheid.

Sponsors

Natuurlijk kunt u ons ook met materiaal steunen. Wij kunnen veel gebruiken en onze wensenlijst is dan ook best wel lang.

Kijk hier

Veel gestelde vragen

  • Hoe oud moet je zijn om zeekadet te worden?

Je kunt vanaf 9 jaar zeekadet worden. Je begint als Junior kadet en je leert de weg aan boord kennen en je maakt kennis met alle onderdelen van het korps zodat je weet hoe alles heet en waar alles te vinden is.

  • Hoe laat moet je aan boord zijn en dan tot laat?

Elke zaterdag beginnen wij met baksgewijs om 11.00u Hier wordt verteld wat er die dag op het programma staat. Aan het einde van de dag (17.00u) is er weer baksgewijs en daarna is de dag voorbij.

  • En als ik opeens op zaterdag niet kan komen?

Iedereen die niet kan komen moet zich ruim vooraf afmelden bij de commandant of eerste officier. Dit kan via een telefoontje, email of de zaterdag ervoor. Als niemand weet dat je er niet bent dan gaan we bellen met je ouder(s).

  • En als ik al weet dat ik zeekadet wil worden?

Dat is natuurlijk het allerleukste. Vul het inschrijfformulier alvast in en neem je ouder(s) mee naar de Enterprise voor een gesprek met de commandant. Dat is allemaal snel geregeld!!

  • Wat moet je meenemen als je komt kijken?

Natuurlijk je glimlach en veel zin. Trek kleding aan die vies mag worden met stevige schoenen. Tijdens de middag pauze is er de mogelijkheid om wat te eten en drinken bij ons te kopen. maar je kan natuurlijk ook een lunchpakketje van thuis meenemen. 

  • En als er wat bijzonders op de zaterdag gebeurt?

Als het programma iets bijzonders wordt, doet de commandant daar een mededeling over via de email, en zaterdag van te voren. In de mededeling staan dan alle bijzonderheden vermeld.

  • Mag ik ook overal mee gaan varen?

Ja dat mag, maar altijd onder begeleiding van een onderofficier. Als je eenmaal zeekadet bent, wordt je geleerd hoe je moet varen met de motorboot, zeil- of wrik vlet.

Wil je zeekadet worden?

Natuurlijk wil je dat! Je kunt 4 zaterdagen gratis komen kijken voordat je een beslissing neemt.  
Laat je ons weten wanneer je wilt komen bel of mail ons dan even van te voren.

0627655866 
of chat met ons via onze social media

Zeekadetkorps Nederland

Veel meer informatie over het Zeekadetkorps Nederland kan je vinden via de site. Klik op de vlag hieronder.